Terugblik
Evert Koopman vertelt: “In mijn Atelier (Vismarktschool in Den Helder) staan mijn sculpturen in rangorden en clusters opgesteld. De assemblages en reliëfs aan de wanden. Het resultaat van hard werken en doorzetten. Mijn levenswerk van meer dan een halve eeuw. Het is een wandeling door het leven en de tijd achter mij. Een overzicht van iedere stap en beslissing die ik genomen heb. Driftig of aarzelend, van vorderen of tegenslag, van triomfen en nederlagen. Het realistische werk uit mijn begintijd, het voorzichtig aftasten van mijn vermogens, en via het vervolg en de voortgang naar het nu.”
Orde in Chaos
“Misschien komt het allemaal wat pathetisch over maar daar komt het wel op neer. Er zijn momenten ‘als de kop niet goed is’ en de twijfel me overvalt, dat het werk over me heen dondert en me verontrust. Het kan altijd beter en anders, denk ik dan. Dozen vol met restvormen hout en andere materialen, op de grond en in de hoeken, klaar om eventueel gebruikt te worden. Een geordende chaos. En we gaan door.”
Evert Koopman, 2015
Over Gestolde worstelingen en acceptabele sculpturen
“Ik wil vermoedens zichtbaar maken, het mysterie, het onnoembare, dat je alleen kunt voelen door ernaar te kijken en op je te laten inwerken. Je ervoor open te stellen.”
LIEF EN LEF
“Je moet lef hebben om kunst te maken. Om steeds maar weer de confrontatie aan te gaan met het weerbarstige materiaal en vanuit nul de ultieme sculptuur of installatie te maken. Het afpellen en weglaten en weer toevoegen. De fysieke inspanning die je moet leveren, totdat de essentie bereikt is en om ze ook nog een spirituele lading mee te geven.”
WAT WIL IK EN WAAR GA IK NAAR TOE IN STRIJD MET DE WIL
“Niet iedereen herkent de strijd die de kunstenaar moet leveren om, in mijn geval, een acceptabele sculptuur te maken. Het werken gebeurt in het beginstadium vaak op een chaotische manier, het aftasten en onderzoeken van materiaal, uitgaande van een vaag basisidee. Maar achter die vanzelfsprekendheid is er bij elke handeling weer de afweging: wat wil ik en waar ga ik naar toe.”
Geometrische vormen, formele opvattingen, Dramatiek en Melancholie
“Ondanks het feit dat ik een vrij constructivistische beeldhouwer ben die zich vaak bedient van geometrische vormen en formele opvattingen, zit er toch een flinke portie dramatiek en melancholie in mijn sculpturen. Er zitten ook surrealistische en ongerijmde aspecten in, vooral in mijn ‘assemblages’ die opgehangen moeten worden. Mijn werk is zowel in techniek als emotie vaak heel uitgebalanceerd; het neigt naar perfectie en stilte.”
30 KLEINE BEELDJES
“In het jaar 2014 heb ik dertig kleine beeldjes vervaardigd in een niet te stuiten golf van ideeën en creativiteit. Het vergt wat minder inspanning en ik kan daarmee thuis het een en ander doen.”
VERKOPEN?
“Een belangrijk aspect is ook dat ze wat gemakkelijker verkoopbaar zijn door hun afmetingen (38cm hoog). Enkele daarvan wil ik groter realiseren, als ik het mentaal en fysiek aankan. Ik heb tenslotte al heel wat jaartjes (79) op de teller staan.”
ASSEMBLAGES
Surrealisme en ongerijmde aspecten in schilderijen en reliëfs
MATERIALEN & CHAMOTTEKLEI PORTRETTEN
“Ik werk met ‘droog’ materiaal zoals hout en staal. In mijn begintijd op de Gooische Academie heb ik wel enige portretjes met chamotteklei gemaakt die in de oven gebakken zijn. Maar tegenwoordig geen geboetseer meer met natte klei gevolgd door bronsgieten via gipsen mallen, zoals in de klassieke beeldhouwkunst gewoon was.”
TYPOGRAFISCHE COMPOSITIES
“Brons gieten is voor mij sowieso geen optie omdat mijn werk er niet geschikt voor is. Door de jaren heen ben ik ook altijd blijven schilderen en tekenen. Mijn schilderijen en tekeningen hebben een duidelijke relatie met driedimensionaal werk en ook met de typografische reliëfs die ik in het verleden maakte.”
Exposities
1961 PTT, Huizen (Gooische academie)
1961 PTT, Huizen (Gooische academie)
1961 Singer, Laren NH (Gooische Academie)
1961 Willem de Zwijgerschool, Den Helder
1962 Atelier Noorderkunstkring, Den Helder
1963 Groepstentoonstelling Gooische Academie
1972 Kunst uit de Kop, Den Helder
1973 De Tamboer, Hoogeveen
1985 Expressiecentrum, Den Helder
1988 Triade, Den Helder
1990 Kunst in de kop, Den Helder
1992 Kunstcentrum de Boterhal, Hoorn/Cadier en Keer
1992 Nederland diagonaal, Maasstricht
1993 Shell, Amsterdam
1995 Beeldenroute, Zijpe
2002 Ijssalon, Den Helder
2003 Museum Waterland, Purmerend
2003 Ijssalon, Den Helder
2004 Ijssalon, Den Helder
2005 Atelierroute, Den Helder
2005 Museum Waterland, Purmerend
2006 Triade, Den Helder
2007 Atelierroute, Den Helder
2007 Triade, Den Helder
2008 Kunstliga Zwanenzang, Den Helder
2008 Atelier Coltd, Alkmaar
2008 Atelierroute, Alkmaar
2009 Intermezzo, De Vissalon, Den Helder
2010 Schouwburg de Campagne, Den Helder (solo)
2011 Artroom, Kunsthal 52, Den Helder
2013 Rob Scholte Museum, Den Helder
2014 IQ Kunstgalerie, Zwolle
2014 NH Biennale, Kunsthal 45, Den Helder
2014 Ijssalon Laan, Den Helder (Solo)
2014 Rob Scholte Museum, Den Helder
2015 Rob Scholte Museum, Den Helder
2016 Rosa Spierhuis, Laren NH
2016 Rob Scholte Museum, Den Helder
Rob Scholte Museum, Den Helder
2018 Rob Scholte Museum, Den Helder
2018 Rosa Spierhuis, Laren NH
2018 LDS 46, Huisduinen
2020 IJzingwekkend 6, Kunsthal 45, Den helder
2023 EK Stichting, Belt-Schutsloot
2024 EK Stichting, Belt-Schutsloot
Foto: Steven Aster – Locatie: Evert Koopman Stichting 2023/2024 Belt-Schutsloot
Neem een kijkje op de nieuwe locatie