Stichting

EVERT KOOPMAN STICHTING

Sculpturen, Reliëfs en Schilderijen in een nieuwe behuizing

Op 26 juli 2023 vond de oprichting plaats van Evert Koopman Stichting. Op deze website hebben wij het genoegen u te informeren over het enorme oeuvre van Kunstenaar Evert Koopman (1936-2022), alsmede de doelstellingen waarin wij als teamvrienden en bestuur beogen te voorzien.

DE COLLECTIE

De volledige collectie van Evert Koopman bestaat uit zo’n 275 originele kunstwerken, verdeeld over 165 sculpturen en Reliëfs en 110 schilderijen, vervaardigd over zestig jaar noeste arbeid. Daarnaast omvat het zijn atelierspullen zoals zijn werkbank, kunstenaars materialen en dozen vol onafgemaakt werk.

LOCATIE

Voor deze unieke gelegenheid wordt de complete collectie tijdelijk tentoongesteld in deze voormalige boerderij in het dorpje Belt-Schutsloot bij Giethoorn.

Steven aster

Dit is wat wij doen En wat wij willen bereiken

Kortgezegd beheert Evert Koopman Stichting de nalatenschap van kunstenaar Evert Koopman (1936-2022). De collectie is het eigendom van Wil Bach, bestuurslid van de stichting en levenspartner van Evert. Algemeen directeur Han Steenbruggen van Museum Belvedere te Heerenveen beaamde het al, toen hij de collectie onlangs op het adres van de stichting kwam bekijken: een eigen museum voor Evert’s kunst, in z’n eigen atelier, dat is een format waar een groeiende belangstelling voor is. Rob Scholte kreeg dat idee tien jaar eerder, toen Evert’s studio hem deed denken aan het atelier van Constantin Brancusi, dat nog steeds te bezichtigen is in Parijs. Het idee van een Evert Koopman museum of, in een meer bescheide vorm, tentoonstellingshuis, is de grootste gemene deler die bezoekers aan de stichting in hun evaluatie maken. Wij zijn dan ook geïnteresseerd in samenwerking met geschikte partijen, die een bijdrage willen leveren aan een permanente expositie van de collectie Koopman. Bijvoorbeeld in een nieuw, onder achitectuur te bouwen behuizing, die een grote uitgave zou kunnen zijn van één van Everts beelden. Ter ondersteuning van onze doelstellingen organiseren wij culturele evenementen, activiteiten en/of bijeenkomsten. Wij bieden informatie over de activiteiten van de stichting door gebruikmaking van de verschillende beschikbare vormen van media. 

Wil Bach

Dit is wat er al bereikt is en hoe dat is gegaan

“Hoe zou ik alles wat er inmiddels gedaan en bereikt is ooit hebben kunnen realiseren zonder hulp van mijn allerbeste vrienden? Het zou omogelijk zijn geweest! De erfenis van Evert’s collectie is een grote eer, maar brengt ook verantwoordelijkheden en emotionele momenten met zich mee. Dubbelzinnigheid is troef. Met pijn en verdriet om Evert’s overlijden is zijn atelier opruimd, schoongemaakt en is de presence van het oude schoolgebouw verschoond. Daarnaast werden de kunstwerken gefotografeerd, gerubriceerd, geadministreerd en ingepakt. Vervolgens werd de collectie vervoerd naar een tijdelijke opslagplek. Geen momentje rust in de tent. De belastingdienst liet van zich horen. We moesten opschieten met de aangifte erfbelasting! Ik dacht toen: ‘Okee. Maar hoe nu verder hiermee? Dan begint er ineens een nieuw verhaal. De collectie moet onverwacht ook weg uit de tijdelijke opslagplek waar ze kort daarvoor was verplaatst. Een nieuwe vriend stelt voor de collectie gezamenlijk te beheren vanuit een stichting om er dan iets moois mee te doen. Hij stelt zijn woning beschikbaar als toonlocatie. Dus? Opnieuw inpakken, vervoeren, uitpakken op de nieuwe locatie, beelden schoonmaken, waar nodig herstellen en ieder werk zijn eigen plekje geven. Wat een werk! Dan opnieuw inventariseren. Voorbereidingen treffen voor oprichting van de stichting. Maar zie nu eens wat een resultaat er staat! Alle 275 werken staan netjes gepositioneerd, zodanig dat de voltallige collectie op afspraak is te bezichtigen! De stichting staat op z’n pootjes en we zijn goed op weg om verder structuur in dit verhaal te brengen. Ook deze website is daar onderdeel van. Op dit moment werken wij samen met de Rijksdienst voor Cultureel erfgoed om de collectie toe te voegen aan ‘Collectie Nederland’. Via het menu kunt deze ontwikkeling volgen en Everts gehele collectie via de gallery bekijken. Vanuit deze positie nodigen wij u dan ook van harte uit om kennis te maken met onze stichting en de collectie. Samen kunnen we Evert’s grootste wens, een permanente expositie van zijn levenswerk, realiseren, in welke vorm dan ook.”

Entree

De entree hal

De entree-hal wordt opgesierd met een compilage van 10 sculpturen, 2 portretten en 18 schilderijen van Evert Koopman.


50 jaar noeste arbeid

In de hal zijn zowel Everts vroegste alsook zijn laatste werken samengebracht. De complete collectie is enorm.


Sublieme beeldarchictuur

Door de complexe wijze van inlays en combinatie van houtsoorten zijn Everts grote werken een voorbeeld van unieke beeldbouwkunde.


De woonkamer

In de woonkamer staan 50 sculpturen opgesteld in clusters. Aan de wanden worden circa 20 schilderijen geëxposeerd.


Clusters en materialen

Hier ziet u een voorbeeld van dergelijke clusters. Het betreft sculpturen die van hout, met metaal en klei zijn vervaardigd.


Bouwtechnisch wonder

Vooral de grote werken laten een fabuleuse bouwtechniek zien door het combineren van ingelegde houtsoorten.


Vormgeving en techniek

Everts werk laat zich op vele manieren bewonderen. Vormgeving, het gebruik van materialen en een fenomenale bouwtechniek.


Geleide communicatie

Daarnaast valt de hoedanigheid van zijn inspiratie op. Wat ís inspiratie? En hoe staat het in verhouding tot kunstzinnigheid en communicatie? 

Everts drijfveer

Wat het werk van Evert zo extra boeiend maakt is de verborgen drijfveer die van hem eiste zijn opdrachten te vervolmaken door onafgebroken te werken. 


Het trappenhuis

Hier worden 21 reliëfs, schilderijen en drukwerk tentoongesteld. Eén daarvan is een bewaard gebleven ontwerptekening.


Ontwerptekeningen

Evert ontwierp zijn sculpturen, tekende ze uit zoals een architect dat gewoon is te doen. Alle ontwerptekeningen, behoudens één, zijn vernietigd.


Mysterieuze bouwtechniek

Deze werkwijze lijkt met opzet zo te zijn gedaan. Everts fabuleuse techniek suggereert namelijk dat de bouwwijze zich niet laat berekenen.


De overloop

Deze kleine ruimte geeft toegang tot het atelier. Toch  staan hier een 3-tal schulpturen op sokkels en hangen er 17 schilderijen.


Academisch werk

De toegang tot het Atelier toont voornamelijk hangend werk waaronder zich academische studies, drukwerk en tekeningen bevinden.


Magische ontwikkeling

Het overzicht van Everts werk geeft een ontwikkeling weer  waartoe Evert geroepen moet zijn om die in z’n volledigheid te hebben kunnen realiseren.


Het atelier

In het atelier op de eerste verdieping staan Everts kleinere werken opgesteld. Een verzameling van maar liefst 80 sculpturen en reliëfs.

Tijdloosheid in beeld

Evert neemt je mee aan de hand van zijn materiaalkeuze en vormgeving. Een indruk van tijdloosheid dat verleden, heden en toekomst  doet vervagen.

Stairways to heaven

Oermenselijke thema’s en mythologische figuren ontwikkelen zich tot stapelingen van spirituele en cosmische aard. Stairways to heaven.